Itinerari de formació

Jornades de reflexió pedagògica al llarg del curs escolar

#ATempo

 

 

 

Foto: Nahui Twomey – ConArte Internacional

«Arts per educar en la incertesa»

 

L’itinerari de formació «Arts per educar en la incertesa», organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible i ConArte Internacional, va tenir lloc durant el curs 2020-21. Al llarg de 4 jornades (3 virtuals i 1 presencial), vam compartir un espai de trobada i reflexió per donar resposta a través de les arts i la cultura a alguns dels reptes actuals de l’educació.

Les jornades van incloure conferències, debats, presentació de casos d’èxit i propostes artístiques entorn dels efectes de la pandèmia de la Covid-19, les oportunitats d’aprenentatge que en sorgien i el paper de les arts i la cultura davant del nou escenari.

A continuació, podeu accedir als vídeos i reculls de cadascuna de les jornades:

JORNADA INAUGURAL

ABRAÇAR LA INCERTESA

El passat 5 de novembre va tenir lloc la jornada inaugural de l’Itinerari de formació, a través del nostre canal de Youtube. Podeu reviure-la a través del següent enllaç:

ABRAÇAR LA INCERTESA

A partir de la ponència inicial del filòsof Daniel Innerarity entorn del concepte d’incertesa i la manera com la gestionem, vam conversar amb la gestora cultural Gemma Carbó i la pedagoga musical Ester Bonal sobre les aportacions que el món de la cultura i de les arts poden oferir als procesos educatius. La jornada va concloure amb la presentació de Llar de ConArte Internacional, un exemple de producció artística, col·lectiva i multidisciplinar sorgida durant el confinament amb la implicació de la cantant Maria Rodés.

WEBINAR I

APRENDRE QUE ENS NECESSITEM ELS UNS ALS ALTRES

El passat 20 de gener va tenir lloc la segona jornada de l’Itinerari de Formació. Podeu reviure-la a través del següent enllaç:

WEBINAR / SOCIAL

L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures (distància de seguretat, separació per grups bombolla, ús de mascareta…), les quals tenen efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge i les dinàmiques socials de joves i infants. Ara, doncs, tenim el repte d’aconseguir que les mesures de seguretat que hem d’aplicar no suposin un distanciament social. Com aprendrem a viure el contacte físic sense por i angoixa? Quins efectes està tenint la normativa en la forma de relacionar-nos? Conversem amb el filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz, la mestra Natàlia Nadal i la professora Anna Figueras sobre cossos, relacions i distàncies en el context educatiu actual.

WEBINAR II

APRENDRE A RELACIONAR-NOS AMB CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA

El passat 7 d’abril va tenir lloc la tercera sessió de l’Itinerari. A continuació, trobareu l’enllaç per reviure-la:

WEBINAR / ECOFEMINISME

Durant la jornada, vam conversar amb l’activista ecofeminista Yayo Herrero sobre l’hegemonia de l’economia per sobre de la naturalesa i la necessitat de generar noves pràctiques més enllà d’una mirada ambientalista davant les amenaces ecològiques del planeta. Conjuntament amb Herrero, l’artista Olga Olivera i la directora de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt, Pilar Figueres, van compartir les possibilitats de canviar certes lògiques que no només permetin reconstituir el vincle amb la naturalesa, sinó introduir conceptes com ecodependència i interdependència a les aules a partir de repensar els espais.

JORNADA FINAL

LA COOPERACIÓ AL CENTRE

L’última jornada de l’Itinerari va tenir lloc el passat dissabte 22 de maig a la Coma Cros (Salt), organitzada des de la Fundació La Ciutat Invisible juntament amb ConArte Internacional.

La jornada es va centrar en la presentació d’experiències significatives que vinculen l’art i l’educació en el context actual: Planters, MIGAP, Escoles Tàndem i la Riborquestra. Els assistents van poder dialogar, compartir experiències i intercanviar idees de manera propera amb els projectes convidats. A més, la jornada va començar amb la instal·lació ideada pel col·lectiu Nyam Nyam, que va permetre conèixer l’arqueologia dels projectes convidats.

Col·labora: