Las artes en la educación

Seminario de formación A Tempo en Sevilla 2022

#ATempo

© David Jiménez Fonseca

Presentació

Del 28 al 30 de gener va tenir lloc el Primer Seminari de formació «Las Artes en la Educación», fruït d’un encàrrec de la Fundació Banc Sabadell. Un espai de trobada, reflexió i formació sobre la renovació educativa a través de les arts que s’inclouen dins del programa de formació del projecte A Tempo que, des de 2017, es realitza a Girona. La formació està dirigida a docents de primària, secundària i educació especial, artistes-educadors i agents culturals.

El seminari es va dur a terme a Sevilla durant tres dies, amb un total de 15 hores de formació presencial amb opció de certificat d’aprofitament a través de la UNIA (Universidad Internacional de Andalucía). La formació incloïa tallers de diferents disciplines artístiques, grups de treball i una sessió inaugural amb un conversatori i presentació d’experiències amb artistes i formadors tant de Catalunya com d’Andalusia.

A continuació, pots veure el vídeo del seminari, descarregar la memòria d’aquesta primera edició o consultar els recursos compartits al dossier de tancament:

VÍDEO SEMINARI MEMÒRIA SEVILLA DOSSIER DE TANCAMENT

 

Sumari de la formació

Jornada inaugural

La sessió inaugural va tenir lloc al Teatre Alameda i va comprendre dos actes principals. El primer va ser el conversatori entre la María Acaso, responsable de l’Àrea d’Educació del Museu Reina Sofía; l’Ester Bonal, pedagoga musical i directora de Xamfrà i Gemma Carbó, presidenta de l’Associació ConArte Internacional i la Fundació Interarts. Les tres van conversar sobre la capacitat de l’art per reinventa les metodologies d’aprenentatge, els continguts i l’estructura que governa el sistema educatiu amb l’objectiu de provocar canvis socials.

A continuació, vam compartir una panoràmica d’experiències que sumen esforços per enfortir els canvis socials desitjats a través de sinèrgies entre art i educació. Concretament,  Concretamente, vam presentar la programació educativa i familiar del Teatre Alameda, els projectes impulsats per la Red Planea i el programa d’activitats d’A Tempo.

Tallers i grups de treball

Els tallers pràctics mostraven el potencial pedagògic de diferents disciplines artístiques i es van desenvolupar en dos espais culturals de la ciutat: Espacio Santa Clara i Centro Cívico Las Sirenas. En concret, es van realitzar quatre tallers: El Teatre, una gran eina pedagògica a càrrec de l’actriu i pedagoga teatral Rosa Gamiz, el Taller Antropoloops amb l’actor i director d’escena Francisco Torres i la creadora Eloísa Cantón; el taller Percussió corporal: mètode SSM de la mà del músic i musicoterapeuta Santi Serratosa i el taller de cine Autoficció animada a l’aula impartit per la cineasta Rocío Huertas.

Més enllà dels tallers, la programació del seminari també va contemplar un espai de mediació: un cop acabat cada taller, les persones inscrites ―organitzades en grups de 20 persones― reflexionaven sobre els aprenentatges adquirits i van compartir estratègies per traslladar-los als seus contextos professionals. Les mediadores que van acompanyar els grups van ser: la pedagoga musical Ester Bonal, la presidenta de l’Associació ConArte Internacional Gemma Carbó, l’actriu i docent Edi Carrascal i la coordinadora de projectes nacionals i internacionals de Zemos98, Mar Dols.
Un cop finalitzada la formació, es va celebrar el tancament del seminari al Teatre Alameda, on les mediadores van compartir juntament amb els participants les vivències, aprenentatges i reflexions sorgits durant els tallers i grups de treball. Posteriorment, vam compartir un breu relat de l’experiència amb els participants i tots els formadors van compartir recursos complementaris a la formació: dossier de tancament.


© David Jiménez Fonseca

Organitza:

 

 

 

Col·laborador principal:

I el suport de:

Amb la col·laboració de: