Las artes en la educación
Seminario de formación A Tempo en Sevilla 2022
#ATempo
© David Jiménez Fonseca
Presentació
Del 28 al 30 de gener va tenir lloc el Primer Seminari de formació «Las Artes en la Educación», fruït d’un encàrrec de la Fundació Banc Sabadell. Un espai de trobada, reflexió i formació sobre la renovació educativa a través de les arts que s’inclouen dins del programa de formació del projecte A Tempo que, des de 2017, es realitza a Girona. La formació està dirigida a docents de primària, secundària i educació especial, artistes-educadors i agents culturals.
El seminari es va dur a terme a Sevilla durant tres dies, amb un total de 15 hores de formació presencial amb opció de certificat d’aprofitament a través de la UNIA (Universidad Internacional de Andalucía). La formació incloïa tallers de diferents disciplines artístiques, grups de treball i una sessió inaugural amb un conversatori i presentació d’experiències amb artistes i formadors tant de Catalunya com d’Andalusia.
A continuació, pots veure el vídeo del seminari, descarregar la memòria d’aquesta primera edició o consultar els recursos compartits al dossier de tancament:
VÍDEO SEMINARI MEMÒRIA SEVILLA DOSSIER DE TANCAMENT
Sumari de la formació
Jornada inaugural
La sessió inaugural va tenir lloc al Teatre Alameda i va comprendre dos actes principals. El primer va ser el conversatori entre la María Acaso, responsable de l’Àrea d’Educació del Museu Reina Sofía; l’Ester Bonal, pedagoga musical i directora de Xamfrà i Gemma Carbó, presidenta de l’Associació ConArte Internacional i la Fundació Interarts. Les tres van conversar sobre la capacitat de l’art per reinventa les metodologies d’aprenentatge, els continguts i l’estructura que governa el sistema educatiu amb l’objectiu de provocar canvis socials.
Tallers i grups de treball
Els tallers pràctics mostraven el potencial pedagògic de diferents disciplines artístiques i es van desenvolupar en dos espais culturals de la ciutat: Espacio Santa Clara i Centro Cívico Las Sirenas. En concret, es van realitzar quatre tallers: El Teatre, una gran eina pedagògica a càrrec de l’actriu i pedagoga teatral Rosa Gamiz, el Taller Antropoloops amb l’actor i director d’escena Francisco Torres i la creadora Eloísa Cantón; el taller Percussió corporal: mètode SSM de la mà del músic i musicoterapeuta Santi Serratosa i el taller de cine Autoficció animada a l’aula impartit per la cineasta Rocío Huertas.
Organitza:
Col·laborador principal:
I el suport de:
Amb la col·laboració de: