Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

Proposta per a estudiants de 4t d’ESO i batxillerat, inspirada en el clàssic “Torneig de Dramatúrgia Catalana” de Temporada Alta

#ATempo

Foto: Martí Artalejo

Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

Durant els mesos de tardor, portem a terme el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts en el marc de Temporada Alta amb la participació de diferents centres de Girona i Salt. El Torneig, inspirat en el clàssic de Temporada Alta, va dirigit a estudiants d’optatives artístiques o de literatura a 4t d’ESO i a estudiants de batxillerat (preferent modalitat artística o humanística).

En què consisteix?

En el marc d’una assignatura, convidem els diversos grup-classe a escriure textos dramàtics i a viure el procés de dramatització d’aquests. Per fer-ho, comptem amb la presència d’una sèrie de professionals del sector (escriptors, dramaturgs, directors artístics i, finalment, actors i actrius), els quals els ofereixen formació a l’aula i els guien en el procés de creació teatral, des de l’escriptura fins a la posada en escena. Les obres finalistes es representen a la sala La Planeta durant Temporada Alta.

 

El procés consta de tres fases:

 

Fase 1. Escriure el text: 3 sessions (setembre/octubre)

La primera fase es fa a l’aula i integra un procés d’escriptura teatral en el marc d’una assignatura. La coordina el docent responsable amb el suport d’un escriptor. Durant aquest procés, els alumnes es familiaritzen amb les bases de l’escriptura teatral a través de diferents exercicis tot perdent la por a escriure.

Engloba tres trobades a l’aula amb l’escriptor orientades a presentar textos (per grups) per poder ser representats per dos actors amb una durada de màxim 15 minuts.

Un cop redactats els textos, el grup-classe, amb l’acompanyament del professorat, n’escull tres. Els textos escollits es faran arribar a un dramaturg i director teatral i serà el material a partir del qual es treballarà a la següent fase.

 

Fase 2. Donar vida al text: 3 sessions (novembre)

La segona fase comença amb una trobada a classe amb un/a dramaturg i director/a teatral, qui haurà escollit un dels tres textos presentats pel grup-classe. Les sessions se centraran en treballar sobre aquest text, el qual representarà el grup a la final del torneig. Durant la sessió, s’hi treballen aspectes com la revisió crítica de textos perquè prenguin forma per a poder ser interpretats.

En aquesta mateixa fase, en una segona sessió de treball, els alumnes veuen com el text pren vida a partir del treball del director escènic i els dos actors professionals. El director dona instruccions als dos actors sobre com han de llegir el text davant dels alumnes, els quals podran veure en directe la màgia de la creació a escena i la transformació de la seva obra.

 

Fase 3. Final del torneig: 1 sessió (desembre)

La fi de festa i la tercera fase és el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, el qual tindrà lloc en horari lectiu fora del centre escolar. Seguint l’esquema del torneig per a adults que se celebra cada any a Temporada Alta, s’interpreten els textos escollits dels instituts participants. El torneig els permetrà conèixer, compartir i discutir les propostes de la resta de centres.

 

El Torneig de Dramatúrgia per a Instituts va impulsar-se durant l’edició 2019-20 en col·laboració amb Tramoia Produccions Culturals. El Torneig està inspirat en el torneig per a adults de Temporada Alta, amb la voluntat que estudiants de 4t d’ESO i batxillerat presentin textos originals escrits per ells mateixos fruit d’un procés de creació dramatúrgica amb l’acompanyament de professionals.

Consulta el resum de les edicions anteriors.

 

Col·labora: