Edicions Anteriors del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

Resum de les edicions anteriors

#ATempo

 

 

 

Foto: Xevi Sánchez

III Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

A Tempo 2021-22

En la seva tercera edició, el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts s’ha consolidat com una de les propostes més demandades del projecte. En aquesta ocasió, s’hi van enfrontar els textos d’estudiants de 4t d’ESO i batxillerat de l’INS Vallvera, de Salt, i l’INS Montilivi, el Col·legi La Salle i l’INS Ermessenda, de Girona. El text més votat va ser El robatori de la Mona Lisa, escrit per l’alumnat de l’INS Vallvera. Com a premi, aquest institut va ser amfitrió de l’espectacle La Partida de la cia. Vero Cendoya, una peça coreogràfica inclosa dins de la  programació de Temporada Alta a l’Aula del projecte A Tempo, que posava en diàleg dos mons antagònics com són el futbol i la dansa contemporània per reflexionar sobre els límits entre l’esport i l’espectacle, a més de valors socials com l’abús de poder, la igualtat de gènere i l’homosexualitat.

Anteriorment a la final, l’alumnat dels quatre centres participants havia rebut formació a les aules sobre el procés de creació de textos teatrals de l’escriptor Albert Forns i les dramaturgues Estel Solé i Cristina Clemente. Els actors i actrius que van interpretar i llegir els textos van ser la Neus Ballbé, l’Alejandro Bordanove, en Francesc Cuéllar i la Marta Ossó.

II Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

A Tempo 2020-21

La segona edició del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts va enfrontar textos teatrals escrits per estudiants dels centres educatius IES Salvador Espriu (Salt), IES Salvador Sunyer i Aimeric (Salt), FEDAC Sant Narcís (Girona) i IES Jaume Vicens Vives (Girona). El públic format pels mateixos estudiants-autors dels textos i un grup convidat de l’Institut Vallvera de Salt van votar els textos que més el havien agradat. El text guanyador va ser El misteri, escrit per alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric, que explicava la història d’una parella embarassada que es posava de part en el moment i lloc més inadequats.

Tot i les circumstàncies de la Covid-19, els estudiants d’aquests centres van poder rebre formació a les aules per part de professionals del sector cultural entre els mesos de setembre i desembre de 2020. L’escriptor Albert Forns va impartir tallers de creació i escriptura teatral, mentre que la dramaturga Estel Solé i el dramaturg Jordi Oriol van guiar l’alumnat durant la revisió de textos i el treball de posada en escena.

Durant l’esdeveniment en el marc de Temporada Alta 2020, els actors i actrius Francesc CuéllarMarta OssóGeorgina Latre i Alejandro Bordanove van interpretar i llegir els textos dels centres participants. A més, com a novetat d’aquesta edició, la final va comptar amb un jurat professional format per l’actriu i dramaturga Marta Aran i el director teatral Jordi Casanovas, que van posar en valor els punts més forts dels diferents textos i van compartir amb l’alumnat més eines per seguir creant-ne.

 

I Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

A Tempo 2019-20

Un total de 200 estudiants de batxillerat van participar en la prova pilot del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts. En aquesta primera edició, van participar alumnes de quatre instituts de Girona i Salt: l’IES Vallvera (Salt), l’IES Jaume Vicens Vives (Girona), l’INS Santiago Sobrequés (Girona) i l’Escola La Salle (Girona). Entre els mesos de setembre i desembre, l’alumnat va rebre formació de professionals de les arts. Concretament, vam comptar amb l’escriptor Albert Forns i les dramaturgues Cristina Clemente i Estel Solé durant les fases d’escriptura i posada en escena de textos teatrals.

La final va tenir lloc a la Sala La Planeta el 9 de desembre de 2019 amb els quatre instituts participants i un de convidat, l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric (Salt). Els actors i actrius Martí Salvat, Alejandro Bordanove, Elisabet Casanovas i Georgina Latre van llegir i representar els textos escrits per cada institut.

El text guanyador va ser L’Alvocat, escrit pels alumnes de l’Escola La Salle, que narrava la història de dos desconeguts, un lladre professional i una noia aparentment novençana, que es trobaven en un supermercat i pretenien robar l’alvocat perfecte. En aquesta edició per a joves, però, no hi havia premi per al text guanyador, sinó per a tots els participants, que es van endur dues entrades per a espectacles de Temporada Alta 2020.

Col·labora: