Escoles Tàndem: teixint aliances

Què són les Escoles Tàndem?

La tasca educativa de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta es vol consolidar amb projectes que durin tot el curs escolar. Recentment s’han introduït els anomenats projectes Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya La Pedrera. La iniciativa es basa en la idea de posar a treballar plegats un centre educatiu i una institució de referència durant tres cursos amb l’objectiu de singularitzar l’escola o institut en el marc d’un procés d’innovació.

Aquesta aliança comporta que tot el claustre de professors del centre i  els artistes de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta treballin conjuntament intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic. A més, compten amb l’acompanyament, seguiment i suport de la Fundació Catalunya La Pedrera. Els projectes Tàndem neixen amb la voluntat de ser sostenibles a llarg termini.

Objectius

Mitjançant una metodologia adaptada a cada centre es pretén aconseguir:

  • Millorar  el rendiment acadèmic del centre.
  • Prestigiar les escoles i convertir-les en referents socioeducatius.
  • Formar el professorat en pedagogies artístiques.
  • Millorar l’ambient del centre per tal que s’afavoreixi l’aprenentatge dels estudiants.

Metodologia

Els projectes estan pensats per tenir una durada de tres anys. En una primera fase s’analitza el funcionament del centre per introduir després un procés de canvis metodològics i curriculars i definir una estratègia sostenible a llarg termini. En aquest primer punt, l’equip de la Fundació i els docents de l’escola treballen plegats per entendre les necessitats dels alumnes i del centre i identificar-ne les oportunitats.

L’equip de professionals d’A Tempo també s’encarrega de dissenyar un programa de formació de 30 hores per al claustre de professors. Aquestes formacions, reconegudes pel departament d’Educació, són específiques de cada escola i s’han elaborat atenent les necessitats observades.

Durant tot el projecte es convidarà els estudiants a assistir gratuïtament a alguns espectacles de Temporada Alta i a altres espectacles teatrals que es programin al Teatre de Salt. A més, es promourà que el centre participi de les activitats educatives del projecte A Tempo, que promouen l’intercanvi entre alumnat, professorat i professionals de la cultura.

Escoles Tàndem a Girona i Salt

La relació entre la Fundació La Ciutat Invisible, Temporada Alta i els projectes Tàndem es va iniciar el curs 18/19 amb el desenvolupament de la primera aliança entre el festival i l’Institut Salvador Sunyer de Salt.

Després d’una fase d’observació i anàlisi del funcionament del centre es va iniciar un projecte Tàndem amb l’objectiu de treballar l’acollida del professorat nouvingut. D’aquesta primera etapa també se’n va extreure la necessitat d’adaptar els horaris per al curs següent, de manera que es facilités el treball per projectes. En aquest sentit, s’ha posat en pràctica una prova pilot que busca potenciar una forma de treballar que ofereixi més autonomia a l’alumnat.

L’èxit de la iniciativa va comportar que per a aquest curs s’hagi ampliat a les tres escoles del sector est de Girona. Actualment, doncs, fins a quatre centres educatius de Girona i Salt estan vinculats als equips de la Fundació La Ciutat Invisible, Temporada Alta i a la Fundació Catalunya La Pedrera durant els propers tres anys mitjançant les Escoles Tàndem. Es tracta de l’Institut Salvador Sunyer, l’escola de Font de la Pólvora, l’escola de Vila-roja i l’escola Sagrada Família.

Una iniciativa de: