Itinerari de formació

Jornades de reflexió pedagògica al llarg del curs escolar

#ATempo

 

 

 

Foto: Nahui Twomey – ConArte Internacional

«Arts per educar en la incertesa»

L’itinerari de formació «Arts per educar en la incertesa», organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible i ConArte Internacional, està format per 4 jornades (2 presencials i 2 virtuals) al llarg de tot el curs escolar 2020-21, que es conceben com un espai de trobada i reflexió entre persones interessades en donar resposta a través de les arts i la cultura a alguns dels reptes actuals de l’educació. Les jornades inclouen conferències, debats, presentació de casos d’èxit i propostes artístiques entorn dels efectes de la pandèmia de la Covid-19, les oportunitats d’aprenentatge que en sorgeixen i el paper de les arts i la cultura davant d’aquest nou escenari. Totes les jornades podran seguir-se per streaming. Podeu descarregar-vos el dossier i el flyer de les jornades per a més informació:

DOSSIER ITINERARI FLYER ITINERARI

L’itinerari de formació està obert a qualsevol persona interessada en l’educació, i es dirigeix més concretament a docents, artistes-educadors i agents culturals (mediadors culturals, gestors culturals vinculats a programes educatius). Aquest itinerari es pot complementar amb l’assistència al V Seminari A Tempo que tindrà lloc al juliol de 2021 i acredita 30 h de formació i 2 perfils docents reconeguts pel Departament d’Educació. 

JORNADA INAUGURAL

ABRAÇAR LA INCERTESA

El passat 5 de novembre va tenir lloc la jornada inaugural de l’Itinerari de formació, a través del nostre canal de Youtube. Podeu reviure-la a través del següent enllaç:

ABRAÇAR LA INCERTESA

A partir de la ponència inicial del filòsof Daniel Innerarity entorn del concepte d’incertesa i la manera com la gestionem, vam conversar amb la gestora cultural Gemma Carbó i la pedagoga musical Ester Bonal sobre les aportacions que el món de la cultura i de les arts poden oferir als procesos educatius. La jornada va concloure amb la presentació de Llar de ConArte Internacional, un exemple de producció artística, col·lectiva i multidisciplinar sorgida durant el confinament amb la implicació de la cantant Maria Rodés.

WEBINARS

APRENDRE QUE ENS NECESSITEM ELS UNS ALS ALTRES

El passat 20 de gener va tenir lloc la segona jornada de l’Itinerari de Formació. Podeu reviure-la a través del següent enllaç:

WEBINAR / SOCIAL

L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures (distància de seguretat, separació per grups bombolla, ús de mascareta…), les quals tenen efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge i les dinàmiques socials de joves i infants. Ara, doncs, tenim el repte d’aconseguir que les mesures de seguretat que hem d’aplicar no suposin un distanciament social. Com aprendrem a viure el contacte físic sense por i angoixa? Quins efectes està tenint la normativa en la forma de relacionar-nos? Conversem amb el filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz, la mestra Natàlia Nadal i la professora Anna Figueras sobre cossos, relacions i distàncies en el context educatiu actual.


APRENDRE A RELACIONAR-NOS AMB CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA

El passat 7 d’abril va tenir lloc la tercera sessió de l’Itinerari. A continuació, trobareu l’enllaç per reviure-la:

WEBINAR / ECOFEMINISME

Durant la jornada, vam conversar amb l’activista ecofeminista Yayo Herrero sobre l’hegemonia de l’economia per sobre de la naturalesa i la necessitat de generar noves pràctiques més enllà d’una mirada ambientalista davant les amenaces ecològiques del planeta. Conjuntament amb Herrero, l’artista Olga Olivera i la directora de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt, Pilar Figueres, van compartir les possibilitats de canviar certes lògiques que no només permetin reconstituir el vincle amb la naturalesa, sinó introduir conceptes com ecodependència i interdependència a les aules a partir de repensar els espais.

JORNADA FINAL

LA COOPERACIÓ AL CENTRE

L’última jornada de l’Itinerari va tenir lloc el passat dissabte 22 de maig a la Coma Cros (Salt), organitzada des de la Fundació La Ciutat Invisible juntament amb ConArte Internacional.

La jornada es va centrar en la presentació d’experiències significatives que vinculen l’art i l’educació en el context actual: Planters, MIGAP, Escoles Tàndem i la Riborquestra. Els assistents van poder dialogar, compartir experiències i intercanviar idees de manera propera amb els projectes convidats. A més, la jornada va començar amb la instal·lació ideada pel col·lectiu Nyam Nyam, que va permetre conèixer l’arqueologia dels projectes convidats.

Col·labora: