19/10/2022

L’alumnat de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric presenta l’espectacle ‘Des dels nostres ulls’ creat amb la cia. José y sus Hermanas a Temporada Alta

Aquest divendres estrenem Des dels nostres ulls a Temporada Alta. L’espectacle es podrà veure a El Canal – Centre d’Arts Escèniques a les 20 hores.

Des dels nostres ulls és l’obra performativa que han creat 73 alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt sota la direcció de la companyia José y sus Hermanas. L’espectacle és un homenatge a la identitat i context sociocultural dels mateixos alumnes, uns joves de 15 anys que tenen molta energia, sospiren per la llibertat i reivindiquen un nou edifici per al seu institut, que fa anys té les aules en barracons.

L’obra neix d’un procés de creació col·lectiva multidisciplinari desenvolupat durant el curs 2021-22, que ha permès a l’alumnat aproximar-se a una nova forma de crear teatre treballant de manera horitzontal i activa. Durant el procés, José y sus Hermanas va promoure activitats orientades al coneixement mutu, a la recerca i experimentació artística amb l’objectiu de generar molt material que, posteriorment, la mateixa companyia ha aprofitat per donar estructura a les escenes de l’espectacle. Aquest material ha estat molt divers i ha comptat amb la complicitat del professorat del centre: des de fotografies, vídeo, text, música, moviment, ball… fins a organitzar una mostra de talents on l’alumnat va poder compartir propostes escèniques pròpies.

Un cop finalitzat el procés, l’alumnat va dividir-se en diferents comissions segons com volien contribuir a l’espectacle estructurat per la companyia. Tots són autors de la part textual de l’obra. La comissió d’espais s’ha encarregat de construir l’escenografia que representarà l’institut, els de fotografia han retratat l’alumnat que no actuarà però estarà present en l’obra, els de so han muntat un estudi de gravació per enregistrar la veu i editar part dels àudios generats, els d’il·luminació han explorat maneres de posar llum amb diferents intensitats i, finalment, els de regidoria han aportat una visió externa i de revisió de l’estructura inicial proposada per la companyia. En total, són 23 alumnes els que pujaran a l’escenari i representaran la resta de companys.

L’espectacle ha estat creat dins de Crea el teu projecte d’A Tempo – Arts i Formació, una acció formativa a través de la qual fomentem la residència d’artistes i donem suport artístic i pedagògic a escoles i instituts de Girona i Salt.

A Tempo – Arts i Formació és el projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.