Els joves, l’alimentació i el culte al cos

Programa de conscienciació jove

#ATempo

Els joves, l’alimentació i el culte al cos

L’exposició a les xarxes socials i els comportaments socials que se’n deriven sovint comporten efectes en el benestar físic i emocional de les persones, sobretot en l’etapa de l’adolescència, en què la insatisfacció corporal, les inseguretats i els mals hàbits alimentaris són més accentuats. Davant d’aquest escenari, el programa titulat Els joves, l’alimentació i el culte al cos esdevé una eina de treball itinerant per als centres educatius, que inclou propostes de dansa, teatre, cinema i arts visuals amb l’objectiu de promoure hàbits alimentaris saludables per a l’autoestima i una relació sana amb el cos.

A través d’aquest programa que hem desenvolupat en col·laboració amb Mercadona, oferim un dossier pautat amb activitats d’autoconeixement, reflexió, anàlisi i creació artística; a més de trobades amb artistes i recursos artístics. L’itinerari es divideix en quatre fases, que anirem desenvolupant al llarg de tot el curs 2022-23.

INSCRIPCIONS OBERTES

Sol·licita el material de treball a través del formulari següent i inscriu-te a la resta d’activitats del projecte:

INSCRIPCIONS

Fase 1. La vulnerabilitat del cos

Aquesta primera fase consisteix en exercicis de reflexió i exploració des de la dansa sobre tot allò que sentim dir i que ens fa sentir vulnerables i fràgils envers els altres. Aquesta proposta de treball està basada en MUT, espectacle de la cia. InDans i la coreògrafa Neus Masó inclòs a la programació actual de Temporada Alta a l’Aula.

A través d’aquesta proposta, proposarem als i les joves reflexionar sobre els prejudicis preestablerts, sobre tot allò que diem i fereix i què passa en el nostre cos quan deixem que la cicatriu penetri i s’hi instal·li.

Foto: Francesc Torres / Barbut Fotògraf

Fase 2. Autoestima a les xarxes socials

A la segona fase, proposem fer una anàlisi profunda i generar debat al voltant dels efectes de les xarxes socials en el benestar físic i emocional. Debatirem sobre l’èxit, el fracàs, la imatge personal, els cànons de bellesa i l’alimentació a partir dels perfils i models que trobem a les xarxes socials. Per fer-ho, us facilitarem l’accés a una gravació de Perfil d’èxit, monòleg teatral escrit per la Lara Díez i Quintanilla i interpretat per la Marta Hernández, espectacle que havia format part de la programació de Temporada Alta a l’aula durant les dues edicions anteriors.

Fase 3. Trastorns alimentaris a El vent és això de Pere Vilà

Aquest curs recuperem la pel·lícula El vent és això dirigida per Pere Vilà, que vam estrenar a Temporada Alta l’any 2018 en el marc de l’acció Crea el teu projecte i que és fruït d’un projecte cinematogràfic desenvolupat el 2017 a l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal (Girona).

En aquesta ocasió, us convidarem al Cinema Truffaut a l’inici del tercer trimestre, on veurem la pel·lícula i parlarem sobre el procés de creació de la peça i els trastorns alimentaris amb el seu director i l’ex-alumna de l’institut, Paula Comas.

Fase 4. Creació d’una campanya

L’última fase es basa en activitats de reflexió i creació artística amb l’objectiu de recapitular tots els aprenentatges anteriors. En aquesta darrera fase, us farem un encàrrec: crear una campanya pròpia dirigida a altres joves i infants, ja sigui en format de vídeo o cartell, que tingui com a finalitat fomentar la cura de l’alimentació i la relació amb el cos.