Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

En què consisteix?

Els diversos grup-classe escriuen i treballen una proposta juntament amb un dramaturg professional que els guia en el procés de creació d’un text pensat per a ser representat. Les obres finalistes són representades a la sala La Planeta durant Temporada Alta.

Com que, en aquesta primera edició, es tracta d’una prova pilot, aquest any hem seleccionat directament els instituts participants. Per participar en properes edicions, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu atempo@ciutatinvisible.org.

El procés consta de tres fases:

Fase 1. Escriure el text

Octubre: dues sessions. 

La primera fase es fa a l’aula i integra un procés d’escriptura teatral en el marc d’una assignatura. La coordina el docent responsable amb el suport d’un escriptor. Aquest procés té com a objectiu que els alumnes entenguin les bases de l’escriptura teatral i perdin la por a escriure llençant-los a l’escriptura dramatúrgica a través de diversos exercicis.

Inclou dues trobades a l’aula amb l’escriptor orientades a presentar textos (per grups) per poder ser representats per dos actors amb una durada de màxim 15 minuts.

Un cop redactats els textos, el grup-classe, amb l’acompanyament del professorat, n’escullen tres. Aquests es fan arribar a un dramaturg i director teatral i és el material a partir del qual es treballa a la fase següent.

Fase 2. Donar vida al text

Novembre: dues sessions a l’aula. La segona fase comença amb una trobada a classe amb un dramaturg i director teatral, qui haurà escollit un dels tres textos presentats pel grup-classe. La sessió se centra en treballar sobre aquest text, el qual representarà el grup a la final del torneig. Durant la sessió, s’hi treballen aspectes com la revisió crítica dels textos per veure com prenen forma per a poder ser interpretats.

En aquesta fase els alumnes veuen com el text pren vida a través d’una sessió de treball amb el director escènic, que dirigeix dos actors professionals. El director dona instruccions als dos actors sobre com han de llegir el text davant dels alumnes, els quals podran veure en directe la màgia de la creació a escena i la transformació de la seva obra.

Fase 3. Final del torneig

Desembre: una sessió al teatre. La fi de festa i la tercera fase és el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts. Seguint l’esquema del torneig que se celebra cada any a Temporada Alta, s’interpreten els textos escollits dels quatre instituts participants. El torneig els permet conèixer, compartir i discutir les propostes de la resta de centres.

La final de la prova pilot va tenir lloc el matí del passat 9 de desembre de 2019 a la sala La Planeta.