Torneig de Dramatúrgia per a Instituts

En què consisteix?

Els diversos grup-classe hauran d’escriure i treballar una proposta juntament amb un dramaturg professional que els guiarà en el procés de creació d’un text pensat per a ser representat. Les obres finalistes seran representades a la sala La Planeta durant el festival Temporada Alta.

Com que es tracta d’una prova pilot, aquest any hem seleccionat directament els instituts participants. Per participar en properes edicions, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu atempo@ciutatinvisible.org.

El procés consta de tres fases:

Fase 1. Escriure el text

Octubre: dues sessions. 

La primera fase es fa a l’aula i integra un procés d’escriptura teatral en el marc d’una assignatura. La coordinarà el docent responsable amb el suport d’un escriptor. Aquest procés té com a objectiu que els alumnes entenguin les bases de l’escriptura teatral i perdin la por a escriure, llançant-los a l’escriptura dramatúrgica a través de diversos exercicis. Inclou dues trobades a l’aula amb el dramaturg orientades a presentar textos (per grups) per poder ser representats per dos actors amb una durada de màxim 15 minuts.

Un cop redactats els textos, el grup-classe, amb l’acompanyament del professorat, haurà d’escollir-ne tres. Aquests es faran arribar a un altre dramaturg i director teatral i seran el material a partir del qual es treballarà a la següent fase.

Fase 2. Donar vida al text

Novembre: dues sessions a l’aula. La segona fase comença amb una trobada a classe amb un dramaturg i director teatral, que haurà escollit un dels tres textos presentats pel grup-classe. La sessió servirà per treballar sobre aquest text, el qual representarà al grup al torneig final. Es treballaran aspectes com la revisió crítica dels textos per veure com prenen forma per a poder ser interpretats.

En aquesta fase els alumnes veuran com el text pren vida a través d’un sessió de treball amb el director escènic, que dirigirà dos actors professionals. El director donarà instruccions als dos actors sobre com han de llegir el text davant dels alumnes, que podran veure en directe la màgia de la creació a escena i la transformació de la seva obra.

Fase 3. Final del torneig

Desembre: una sessió al teatre.La fi de festa i la tercera fase és el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, que se celebrerà el 9 de desembre al matí a la sala La Planeta. Seguint l’esquema del torneig que celebra cada any el festival Temporada Alta, s’interpretaran els textos escollits dels quatre instituts participants. El torneig els permetrà conèixer, compartir i discutir les propostes de la resta de centres.